studios ΕΔΕΜ studios ΕΔΕΜ

STUDIOS ΕΔΕΜ
Άγιος Ιωάννης, Λήμνου
TK: 814 00
Τηλ: 0030 6976202227
email: studiosedem@studiosedem.gr

Σχέδιο Διαχείρισης Ύποπτου Κρούσματος COVID-19

Συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη Covid-19 μπορούν να θεωρηθούν το εμπύρετο, βήχας, οι αρθραλγίες, οι μυαλγίες, η ανοσμία, οι γαστρεντερικές διαταραχές.

Εάν ένας επισκέπτης παρουσιάσει συμπτώματα συμβατά με την λοίμωξη COVID-19, εφαρμόζονται τα παρακάτω:

 1. Ενημερώνεται άμεσα η υπεύθυνος εφαρμογής του σχεδίου διαχείρισης ύποπτου κρούσματος κα Συρίδου Αθανασία.
 2. Καλείται ο ιατρός κος Λούκας Θωμάς (παθολόγος) με τον οποίο συνεργάζεται το τουριστικό κατάλυμα για αξιολόγηση του περιστατικού.
 3. Ο ιατρός πρέπει το συντομότερο να εξετάσει τον ασθενή.
 4. Μέχρι να γίνει η αξιολόγηση του περιστατικού από τον ιατρό δεν πρέπει ο ασθενής ή άτομο του περιβάλλοντος του να απομακρυνθεί από το δωμάτιό του.
 5. Ο ιατρός εξετάζει τον ασθενή κάνοντας χρήση όλων των απαιτουμένων ΜΑΠ.
 6. Εφόσον το περιστατικό αξιολογείται ως πιθανό COVID-19 από τον εξετάζοντα ιατρό, ο υγειονομικός υπεύθυνος του ξενοδοχείου επικοινωνεί ΑΜΕΣΑ με τον ΕΟΔΥ στα τηλέφωνα 210 5212054 ή τον ειδικό τετραψήφιο αριθμό 1135 (όλο το 24ωρο), για δήλωση του ύποπτου κρούσματος και οδηγίες αντιμετώπισής του.
 7. Αν ο ασθενής εμφανίζει ήπια κλινική εικόνα, λαμβάνεται από τον ιατρό ή την ΚΟΜΥ, δείγμα για εργαστηριακή επιβεβαίωση COVID-19, το οποίο μεταφέρεται στο Γενικό Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Λήμνου.
 8. Ο ασθενής με ήπια κλινική εικόνα παραμένει στο δωμάτιό του, μέχρι τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων του εργαστηριακού ελέγχου.
 9. Κατά την ως άνω αναμονή, αποφεύγεται η είσοδος προσωπικού στο δωμάτιο του ασθενούς, αν δεν υπάρχει σημαντικός λόγος. Αν παρουσιαστεί ανάγκη, ένα μέλος προσωπικού του καταλύματος συνιστάται να ασχολείται κατά αποκλειστικότητα με το πιθανό κρούσμα.
 10. Αν ο ασθενής έχει επείγουσα ανάγκη νοσηλείας, λόγω του ότι παρουσιάζει σοβαρή κλινική εικόνα, ενημερώνεται το ΕΚΑΒ στο 22540-22166 ώστε να διακομισθεί στο Γενικό Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Λήμνου, ως ύποπτο κρούσμα COVID-19.
 11. Πρέπει πάντα να καταγράφονται τα στοιχεία επαφής συγγενικού προσώπου του ασθενή σε περίπτωση που χρειαστεί συναίνεση για επεμβάσεις όπου ο ασθενής δεν μπορεί να επικοινωνήσει.
 12. Αν επιβεβαιωθεί ως κρούσμα COVID-19, μεταφέρεται στο ειδικό ξενοδοχείο καραντίνας.
 13. Ο ασθενής μεταφέρεται με ΜΑΠ (απλή χειρουργική μάσκα) και ιδιωτικό μεταφορικό μέσο.
 14. Το προσωπικό που θα ασχοληθεί με το καθαρισμό δωματίου ασθενή με COVID-19 πρέπει να χρησιμοποιήσει μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) υψηλής προστασίας (μάσκες, γυαλιά, αδιάβροχες μιας χρήσης ρόμπες).
 15. Αν δεν επιβεβαιωθεί ως κρούσμα COVID-19, αντιμετωπίζεται στο χώρο του ξενοδοχείου με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού και ενημερώνεται αναλόγως ο ΕΟΔΥ.
 16. Αν υπάρχει συνοδός του ασθενούς, που επιθυμεί να μείνει κοντά του για να τον φροντίζει (π.χ. σύζυγος), πρέπει να χορηγηθεί στο συνοδό απλή χειρουργική μάσκα και να του συστηθεί να πλένει τα χέρια του, κάθε φορά που έρχεται σε επαφή με εκκρίσεις του ασθενή (π.χ. σάλιο) και οπωσδήποτε πριν ο συνοδός αγγίξει το πρόσωπό του ή φάει ή πιει.
 17. Ο χρησιμοποιημένος προστατευτικός εξοπλισμός (απλή χειρουργική μάσκα μίας χρήσεως, γάντια) πρέπει να απορρίπτεται σε κάδο και σε καμία περίπτωση να μην ξαναχρησιμοποιείται.
 18. Μετά την απόρριψη του προστατευτικού εξοπλισμού πρέπει τα χέρια να πλένονται καλά με νερό και σαπούνι. Τονίζεται ότι η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά το πλύσιμο των χεριών, το οποίο και αποτελεί σημαντικότατο μέσο πρόληψης.

Άγιος Ιωάννης, 23 Ιουνίου 2020